Joi, dupa inchiderea sedintei valutare, Banca Nationala a anuntat un curs de referinta de 3,3733 lei/euro, in scadere cu 13 lei vechi fata de ziua anterioara. Apoi, brusc, la finalul zilei, cand nimeni nu se astepta, un singur ordin masiv de cumparare a dus moneda nationala la minimul istoric al ultimelor opt luni, de 3,4350 lei/euro. Ulterior, cotatia euro s-a stabilizat la 3,4150 lei-3,4200 lei, o valoare care a influentat nivelul din ziua de ieri, inchisa la un curs de 3,4026 lei pentru un euro.
Ce ar putea insemna deprecierea brusca cu 2% de acum doua zile? Ca se confirma pe deplin teza vulnerabilitatii leului supraevaluat la socurile externe. Un fapt de altfel confirmat si de reprezentantul FMI pentru Romania, care a apreciat ca evolutia monedei noastre este determinata mai ales de factorii externi. Adica de acele iesiri masive de fonduri speculative, care, iata, in ceea ce priveste ziua de joi, s-au dus, se pare, pe piata americana, acolo unde exista criza de lichiditati. Nici vorba, cel putin in acest caz, de vreo temere a investitorilor legata de posibilele alegeri anticipate, care ar putea fi generate in urma depunerii motiunii de cenzura de catre PSD.
Leul a castigat in 2006 fata de moneda unica europeana 7,2% in termeni nominali, iar, in comparatie cu dolarul, a stat si mai bine, castigand 19,4%. Procesul de apreciere a monedei nationale in raport cu euro a continuat si pe parcursul primelor luni din 2007, in aprilie cunoscand chiar o intensificare peste asteptari, traiectoria acestuia decuplandu-se temporar de cea a ratelor de schimb ale monedelor din regiune. Punctul culminant a fost atins in luna mai, cand in data de 21 a inregistrat minimul istoric al ultimilor cinci ani. Astfel, leul a avut in primele sase luni ale anului o apreciere nominala de 5,8% fata de euro si de 7,9% fata de dolar. Banca Nationala a pus toate aceste succese