Declaratiile fiscale anuale ale firmelor vor fi certificate de consultanti fiscali, pentru a fi diminuate erorile si, in consecinta, amenzile sau majorarile platite de acestea, dar si cheltuielile de administrare ale Fiscului. Potrivit modificarilor aduse Codului de procedura fiscala, declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane fizice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.
Noua prevedere vizeaza declaratia 101 privind impozitul pe profit, declaratia privind impozitul pe reprezentantele persoanelor juridice in Romania si se aplica incepind de anul viitor.
Declaratiile rectificative pot fi depuse in cel mult un an si au scopul de a corecta orice eroare de completare a declaratiilor de plata, cu exceptia celor referitoare la suma si la data platii. Masura ii vizeaza in special pe cei care completeaza gresit conturile bugetare. Erorile pot aparea, de multe ori, si din cauza procedurilor complicate de plata a obligatiilor fiscale, iar principala consecinta a acestor erori este plata majorarilor de intirziere, care pot ajunge anual la 36,5% din suma. In cazul depunerii unei declaratii rectificative, contribuabilul este scutit de majorarile de intirziere.
Consultant fiscal - reprezentantul intereselor contribuabilului
Consultanta fiscala a fost definita prin lege, inca din 2001, ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata Fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pina in vara anului 2006. Din 2006 pina in prezent, consultanta fiscala a fost organizata ca activitate profesionala reprezentata de Camera consultantilor fiscali si au fost sustinute sesiun