Caporalul Ioan Grosaru a murit intr-un TAB cu sase romani la bord, care a trecut peste o mina artizanala, la Tallil, in Irak. Cinci au scapat, pana cand munitia a sarit in aer. Caporalul nu a mai apucat sa iasa. Cei sase fac parte din Batalionul 32 Infanterie "Mircea", din Timisoara, care a ajuns in Irak in luna august 2007. Caporalul Ioan Grosaru era necasatorit si mai luase parte la o misiune de razboi, in Afganistan in 2005.
Incidentul din Irak pare copiat la indigo dupa cel care a avut loc la inceputul lunii, in provincia Zabul din Afganistan. Atunci, sergentul major Aurel Marcu, 31 de ani, a murit in TAB-ul pe care il conducea si care, de asemenea, a trecut peste o mina artizanala.
In prezent, in principalele teatre de operatiuni sunt peste 1600 de militari romani: 597 in Irak, 867 in Afganistan si 148 in Kosovo. Daca echipamentul si armele le sunt furnizate pe filiera NATO, vehiculele de razboi sunt 100% "made in Romania" si multe dintre ele, cu varste de peste 25 de ani, fac parte din categoria "rable". In urma incidentului de ieri, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a anuntat achizitionarea de TAB-uri noi. Lupta dusa de Romania impotriva terorismului de pe meleaguri straine, in Irak si Afganistan, a fost platita scump pana acum. In Afganistan au murit in misiune cinci militari romani. In Irak, caporalul Grosaru este al doilea militar care moare la datorie. El a fost decorat post-mortem de Traian Basescu cu ordinul "Steaua Romaniei" in grad de cavaler si a fost avansat sublocotenent.
Transportorul amfibiu blindat se afla intr-o misiune de patrulare in regiunea Tallil – unde este cea mai mare baza aeriana americana din sud-estul Irakului – cand a trecut peste o mina artizanala. Din echipajul de sase soldati, cinci au reusit sa paraseasca vehiculul. Ultimul, caporalul Ioan Grosaru, 35 de ani, a fost surprins de explozia munitiei de