Tinerii din satele doljene care vor să se cunune religios la oraş sunt obligaţi să achite, mai întâi, o taxă la preotul din localitatea de domiciliu Taxă între 50 şi 200 de lei.
Tinerii din satele doljene care vor să se cunune religios la oraş sunt obligaţi să achite, mai întâi, o taxă la preotul din localitatea de domiciliu
Taxă între 50 şi 200 de lei. Zeci de cupluri din Dolj care‑şi unesc destinele în faţa lui Dumnezeu la o biserică din Craiova, în această perioadă, achită aceste sume pentru... dezlegarea de cununie pe care le-o acordă preotul din localitatea lor de domiciliu. Cu chitanţa care dovedeşte că au achitat această taxă, aceştia pot merge la un alt lăcaş de cult din Craiova ca să fie cununaţi. Decizia, care a stârnit controverse, aparţine Arhiepiscopiei Craiovei.
Hotărârea a fost luată de Arhiepiscopia Craiovei, la presiunile unor preoţi craioveni nemulţumiţi de faptul că enoriaşii preferă să se cunune religios la bisericile mari din centrul Craiovei. Potrivit reglementării interne a Arhiepiscopiei, taxa achitată la preotul din localitatea de domiciliu va intra în bugetul parohiei pe a cărei rază locuieşte cuplul.
Taxa pentru... dezlegarea de cununie, numele dat birului de către mai mulţi preoţi craioveni, diferă de la biserică la biserică, însă, conform unei cutume locale, ea se ridică la jumătate din taxa care trebuie achitată pentru cununia religioasă în lăcaşul de cult ales. 200 de lei este suma maximă pe care tinerii trebuie să o scoată din buzunar ca să se poată cununa la Craiova.
"Bir" contestat de preoţii de la oraş
"Este absurdă această măsură şi cred că fără precedent în România. Eu nu pot să cunun pe cei care vin la mine decât dacă îmi aduc chitanţa de la parohul lor! Prin acest lucru s-a încercat protejarea parohiilor mici în detrimentul mireanului care doreşte să-l aibă aproape în acele momente pe par