Statele Unite şi Franţa au căzut de acord că, pentru a renunţa la programul său nuclear, Iranul trebuie forţat economic să o facă şi că statele europene ar trebui să exercite un boicot economic, bancar şi industrial la adresa Teheranului.
Acordul a survenit în cadrul întrevederii dintre secretarul de stat Condoleezza Rice şi şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, venit la Washington în principal ca să pregătească terenul pentru o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. În urmă cu doar câteva zile, Bernard Kouchner invocase posibilitatea declanşării unui atac militar asupra Iranului, revenind apoi asupra declaraţiilor sale.
Însă, la fel cum s-a întâmplat şi în 2003 în cazul invadării Irakului, şi de data aceasta părerile în Europa sunt împărţite. Germania a respins imediat direcţia anunţată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, de a impune Iranului sancţiuni în afara ONU, în cazul în care puterile lumii vor eşua săptămâna viitoare în a adopta noi măsuri punitive împotriva Teheranului, potrivit Der Spiegel, care citează surse apropiate ministrului german de Externe.
În plus, şeful diplomaţiei germane se pregăteşte, scrie Der Spiegel, să prezinte ONU o serie de informaţii, potrivit cărora mai multe companii mari franceze continuă să facă afaceri cu Iranul, în timp ce Germania, în schimb, şi-a redus semnificativ exporturile către Iran.
Ieri însă, pentru prima dată după declaraţiile ministrului francez de Externe, cel mai puternic om din statul iranian, ayatollahul Ali Khamenei a ieşit să facă declaraţii publice. În opinia sa, „o agresiune militară contra Iranului nu este ca şi cum cineva loveşte şi apoi se face nevăzut. Oricine lansează o agresiune va suferi serioase consecinţe”.
Cu toate acestea, liderii de la Teheran au anunţat că sunt gata să îl primească în Iran pe şeful diplomaţiei franceze, care declarase că este d