Psihologii încearcă să descifreze mecanismele care ne fac să găsim "jumătatea" potrivită Una dintre cele mai mari taine care a preocupat şi preocupă în continuare nu doar
Psihologii încearcă să descifreze mecanismele care ne fac să găsim "jumătatea" potrivită
Una dintre cele mai mari taine care a preocupat şi preocupă în continuare nu doar specialiştii, fie psihologi, medici, antropologi sau sociologi, este modul în care se realizează alegerea partenerului de viată. De o parte şi de alta a cuplului apare nu o dată întrebarea: "Oare de ce l-am (am) ales(-o) pe el (ea)". Conf. dr. Florin Tudose, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, ne-a dezvăluit câteva dintre secretele alegerilor pe care le facem în viaţă când vine vorba de partener.
Specialistul român arată că una dintre "vedetele" psihanalizei mondiale, austriaca Melanie Klein susţinea că pentru ca două persoane să fie atractive şi totodată satisfăcătoare din punct de vedere sexual, una pentru cealaltă, trebuie îndeplinite anumite porniri inconştiente, care nu o dată sunt raţionalizate ca fiind motive "logice" ale alegerii. Întotdeauna, sentimentele bărbatului care alege sunt influenţate de ataşamentul lui precoce faţă de mamă, oricât ar încerca să disimuleze manifestările acestuia.
Chiar dacă un bărbat îşi alege ca parteneră de sex o femeie care este complet diferită de tipologia mamei sale, psihologii susţin că de fapt, cel mai probabil, diferenţele între cele două femei sunt doar aparente. Vocea sau unele caracteristici ale personalităţii vor fi întotdeauna în concordanţă cu impresiile timpurii ale bărbatului (din cea mai mică copilărie) despre mamă, şi vor reprezenta o atracţie cu totul specială. Mai mult, dacă ataşamentul faţă de mamă este extrem de puternic, această alegere aparent contradictorie va fi chiar dovada dorinţei lui de a se elibera de mamă.
Psihanal