Cristian Mihai CHIS
Faceti un exercitiu: listati o hartiuta pe care scrie ca sunteti reporter la un almanah, o trageti in plastic, o atarnati de gat si va suiti in masina, decisi sa verificati "in teren", pe un traseu ales aiurea, cum utilizeaza primarii de la tara calculatorul.
Daca nu dati de persoane sub 40 de ani, probabilitatea sa descoperiti calculatoarele zacand sub un mileu pe care sta un peste din sticla e foarte mare.
Ziare.com a incercat sa afle in aceste zile raspunsul la intrebarea: ce-i mana pe IT-isti in lupta si de unde vine spaima administratiei din localitatile mici de calculator?
Povestea incepe in momentul cand cineva descoperea ca romanul e nascut poet. Un salt in timp, prin anii 60, si in codul sau genetic se ivise deja o oarecare samanta de Bill Gates. La vremea respectiva, Romania devenea al treilea producator de calculatoare din lume, realinzand CIFA 101. In mintea conducatorilor timpului se iveau strategii pentru dezvoltarea informaticii, se nasteau calculatoarele Felix si Independent, literatura de specialitate se imbogatea.
Din acel filon s-a creat un culoar si s-a construit o realitate: romanii au ajuns sa lucreze in pravaliile de soft cele mai selecte din lume. Si se lupta sa demonstreze, in Valea Siliciului, ca sunt mai tari decat indienii si rusii in materie. Dar a mai aparut un culoar, deoarece in genetica se intampla si mutatii, si pe acesta alearga unii care se manie ingrozitor in fata calculatorului picat din cer, de la guvern sau de la consiliul judetean.
Am interogat cativa prefecti si secretari de consilii judetene, dorind sa aflam care e circuitul informatiei in natura, si ne-am pus mainile in cap: in Secolul Comunicatiilor, tone de documente fizice pleaca inspre comune si se intorc dupa prea multe zile, decazand din termene pentru proceduri uneori importante, cum