Legume cu sos vinegreta
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 l zeama concentrata de carne de pui (Knorr+apa), 8 cepe mici, curatate, 175 g morcovi taiati rondele groase de 1/2 cm, 500 g conopida rupta buchetele, 3 rosii coapte, 1/2 ardei gras verde, curatat si taiat fasii subtiri, 1/2 gogosar, curatat si taiat fasii subtiri, 125 g dovlecei, taiati felii groase de 1/2 cm, 8 masline negre, fara samburi. Pentru sos: 1 catel de usturoi tocat marunt, 2 linguri otet, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita maghiran uscat, 1 lingurita busuioc uscat, sare si piper negru.
Mod de preparare:
Se pune pe foc, intr-o oala, zeama de carne, si cand clocoteste, se adauga ceapa si morcovii, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, circa 10 minute. Se adauga si conopida si se fierbe si ea, tot cu capac si tot la foc mic, alte 5 minute. Se oparesc rosiile, se curata de pielita, se taie in doua, se indeparteaza pedunculul si semintele si miezul se mai taie o data in doua. Se pun deoparte. Se scot din oala - cu lingura pentru spuma - ceapa, morcovii si conopida si se pun deoparte. In zeama clocotita se introduc fasiile de ardei si gogosar, si se oparesc 3 minute, se tin putin sub jetul de apa rece si se pun deoparte. * Se introduc in oala dovleceii, se fierb incet, fara capac, circa 5 minute si se clatesc cu apa rece. Toate legumele se pun apoi, separat, in frigider, unde se tin aproximativ 2 ore.
Se prepara sosul vinegreta, amestecand toate ingredientele.
Legumele reci se servesc pe un platou, aranjate in cercuri: la mijloc rosiile, apoi conopida, morcovii alternand cu dovleceii si la margine fasiile de ardei si gogosar. Peste ele se presara ceapa si maslinele si se servesc cu sosul vinegreta.
Vinete "Imam bayeldi"
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete (a 225 g), sare, piper negru, 1 ceapa verd