Pentru un roman care castiga acum salariul mediu brut pe economie, pensia privata viagera din sistemul obligatoriu (pilonul II) ar putea fi intre 127 si 232 de euro, in functie de randamentul obtinut de fonduri, dar si de sexul participantului.
Un barbat de 30 de ani, care castiga salariul mediu brut pe economie, ar putea avea o pensie privata obligatorie (viagera) de 155 de euro sau de 232 de euro, daca fondul in care a economisit a avut un randament mediu anual de 5% sau 7%.
In acelasi timp, o femeie de 30 de ani, tot cu salariul mediu, va avea o pensie privata din sistemul obligatoriu de 127 sau 190 de euro, in functie de randamentul anual al fondului, conform unor calcule realizate de ZF.
Simularile iau in calcul o varsta de plecare de 30 de ani si o varsta de pensionare de 65 de ani, conform legii. Pentru perioada de incasare a pensiei, simularile iau in considerare o crestere usoara a sperantei de viata, de la 77,6 ani pentru barbati si 80,4 ani pentru femei (in prezent) la 82,3 ani pentru barbati si 84,8 ani pentru femei (peste 35 de ani).
De ce sunt pensiile femeilor mai mici decat cele ale barbatilor? Pentru ca femeile traiesc, in medie, mai mult decat barbatii. Ca urmare, desi ar contribui sume egale din venituri egale, timp 35 de ani, un barbat si o femeie ar avea pensii private diferite, pentru ca plata pensiei ia in calcul perioada ramasa statistic pana la decesul participantului. Pensia privata primita dupa economisirea in pilonul II o completeaza, fara sa o inlocuiasca, pe cea de stat.
Pensiile private ar putea fi insa mult mai mari, pentru ca simularile iau in calcul un salariu brut fix pe toata perioada celor 35 de ani de economisire.
Anul viitor, salariul mediu brut pe economie este estimat la 472 de euro, din care 2% vor merge in primul an in fondurile de pensii private. Contributia creste cu 0,5 punc