Marin Gaşpăr a fost înrolat forţat de sârbi şi trimis să lupte în Croaţia În 1991, românul Marin Gaşpăr, din oraşul iugoslav Vrsac, a fost luat de poliţia militară sârbă
Marin Gaşpăr a fost înrolat forţat de sârbi şi trimis să lupte în Croaţia
În 1991, românul Marin Gaşpăr, din oraşul iugoslav Vrsac, a fost luat de poliţia militară sârbă şi expediat direct pe frontul croat. La coborârea pe pământul Croaţiei, Marin Gaşpăr avea să descopere doar urcuşul spre infern.
A luptat, însă, la câţiva paşi de paramilitarii sârbi ai lui Arkan, celebri prin ferocitate şi îndrăzneală, a înţeles de ce lui Arkan i se atribuise fraza "Sunt mândru că NATO este duşmanul meu, deci sunt un sârb pe cinste", a văzut secvenţial ororile războiului iugoslav. S-a bătut, a avut prăbuşiri, s-a ridicat, şi-a salvat viaţa pentru copii şi Dumnezeu. A scăpat.
Spaima lui Gaşpăr şi alte milioane de spaime aveau să construiască în Balcani o nouă geografie şi să atârne harta Europei într-un alt cui. "Prima oară m-au încorporat în 1981 şi am plecat cu inima strânsă. Eu de loc sunt din Coştei, dar locuiesc în Vrsac (Vârşeţ- lb.rom.) şi pot să vă spun că, odată cu moartea mareşalului Tito, în 1980, se terminase şi liniştea Voivodinei, nu doar a Iugoslaviei!", zice Marin Gaşpăr, cu aerul că mai caută şi acum, cu privirile atârnate într-un neştiut punct de sprijin, liniştea aceea pierdută.
"Când îi luau pe români la oaste în armata iugoslavă, îi duceau departe de casă, în Macedonia şi Slovenia! Pe mine m-au trimis un an la o unitate militară din Slovenia. Am regretat repede: atmosfera acolo era tensionată, moartea lui Tito încurajase separatismul. Slovenii, de exemplu, ziceau că vor un zid de separaţie faţă de sârbi!
Tot atunci începuse să se "mişte" Kosovo, cu albanezii care cereau independenţă! În iulie 1981, în prima mea zi de soldat al armatei iugoslave, albanezii