Locuitorii cu drept de vot din Sebeş, judeţul Alba, au participat, ieri, la un referendum local organizat în premieră naţională, care ar putea împiedica punerea în funcţiune a unei noi
Locuitorii cu drept de vot din Sebeş, judeţul Alba, au participat, ieri, la un referendum local organizat în premieră naţională, care ar putea împiedica punerea în funcţiune a unei noi instalaţii de producere a formaldehidei pe platforma industrială de aici. Pentru ca referendumul să fie validat, din totalul de 25.300 de localnici cu drept de vot, trebuie să voteze jumătate plus unu.
Noua instalaţie de producere a formaldehidei a fost construită de Compania Kronospan Sebeş (cel mai mare producător de PAL din România) fără obţinerea autorizaţiilor de mediu. Conducerea firmei nu este la prima neregulă.
În luna iunie, Kronospan Sebeş a fost amendată cu 200.000 de lei de Garda Naţională de Mediu, fiindcă s-a constatat o depăşire a limitei privind emisiile de substanţe poluante. În august, Ministerul Mediului a dat un ultimatum societăţii pentru a reduce poluarea generată de instalaţiile de formaldehidă, agenţii de mediu constatând depăşirea de nouă ori a cotelor de carbon organic la instalaţia de fabricare a plăcilor din fibră de lemn.
Oamenii au trebuit să răspundă, ieri, la întrebarea: "Sunteţi de acord cu producerea substanţelor chimice cancerigene pe raza municipiului Sebeş?"
Formaldehida este considerată de specialişti o substanţă cancerigenă, dar este indispensabilă în producerea răşinilor ce intră în alcătuirea PAL-ului. Capacitatea instalaţiei era, până nu de mult, de 30.000 de tone pe an, dar Compania Kronospan doreşte dublarea cantităţii şi a investit 10 milioane de euro într-o nouă instalaţie, fapt care i-a panicat pe locuitorii Sebeşului. Primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă, spune că noua construcţie nu are autorizaţii de mediu, ci doar de ur