Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat un nou tratat împotriva poluării Guvernele din 190 de ţări au semnat un acord de grăbire a eliminării unui gaz cu efect de seră foarte nociv
Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat un nou tratat împotriva poluării
Guvernele din 190 de ţări au semnat un acord de grăbire a eliminării unui gaz cu efect de seră foarte nociv pentru stratul de ozon. Acordul prefaţează întâlnirea care va avea loc mâine şi va fi găzduită de noul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, unde vor participa 70 de şefi de stat în intenţia de a iniţia un nou tratat internaţional care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto.
Este pentru prima dată când statele sărace şi marii actori politici internaţionali colaborează pentru reducerea poluării, considerată cauza principală a încălzirii globale. Chiar şi administraţia Bush se alătură iniţiativei de la Montreal, până acum SUA refuzând să fie membru al protocolului de la Kyoto.
"Faptul că India, SUA şi China, statele cele mai importante care nu au aderat la pactul de la Kyoto, participă la această întâlnire, e un semn promiţător pentru protocolul care va fi valabil după 2012, când Kyoto va expira", a spus John Baird, ministrul mediului canadian.
The United Environment Programme (Unep) a sărbătorit cu această ocazie 20 de ani de la iniţierea Protocolului de la Montreal, un acord de mediu care este, de asemenea, punct de plecare pentru noul tratat.
Specialiştii consideră chiar că Protocolul de la Montreal a fost cel mai eficient dintre tratatele de gen. În urma descoperirii găurilor din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, acest tratat a impus reducerea substanţelor considerate responsabile de acest lucru, şi anume gazul HCFCl (hidroclorofluorcarbon) folosit predominant în instalaţiile de refrigerare.
Negocieri premergătoare
Zilele trecute, statele partic