Transformarea BCR in cea mai eficienta banca din grup este unul dintre obiectivele anuntate vineri de Erste Bank, actionarul majoritar, la o conferinta de prezentare in fata investitorilor, care a avut loc la Bratislava.
Potrivit programului de integrare si dezvoltare a bancii pana in 2009, principalele obiective sunt consolidarea pozitiei BCR pe piata romaneasca, cresterea profitabilitatii, adoptarea practicilor grupului Erste si alinierea proceselor la standardele institutiei austriece.
Costurile de integrare a BCR, parte a programului, se ridica la 140 de milioane de euro, cheltuielile de capital la 120 de milioane de euro, iar provizioanele de risc la 116 milioane de euro.
In acest an, BCR a deschis 55 de unitati, urmand sa isi extinda reteaua teritoriala cu inca 54 de unitati in acest an. Numarul agentiilor si sucursalelor va ajunge la circa 670 pana la sfarsitul anului 2009, comparativ cu 473 de unitati in decembrie 2006.
Printre obiectivele stabilite pentru BCR pentru a doua jumatate a acestui an se numara deschiderea unui birou de management al reclamatiilor (Ombudsman).
BCR mentine obiectivele financiare anuntate anterior, respectiv o crestere a profitului net de peste 40% in intervalul 2006-2009, reducerea raportului cost/venit la 40% in 2009, fata de 55,3% in 2006 si obtinerea unui nivel al rentabilitatii capitalului de peste 35%. "Am pierdut cota de piata in 2006 si am continuat, usor, si in prima jumatate a acestui an. Perioada de pierdere de cota de piata s-a sfarsit", a afirmat Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR. El a adaugat ca banca se afla in proces de restructurare, la fel cum s-a intamplat si cu alte institutii de credit preluate de Erste Bank in alte tari.
"Am intreprins un proces masiv de restructurare, la fel cum s-a intamplat si cu alte banci, cu