Ori de câte ori vei trece prin faţa unei camere video de supraveghere – şi vor fi peste tot astfel de ochi electronici indiscreţi – imaginea feţei tale va fi analizată, iar tu vei fi identificat în câteva secunde de computerele conectate la o bază de date locală sau globală care va acumula treptat identităţile a sute de milioane de oameni. Cititorii revistei de lifestyle digital go4it! vor descoperi în numărul care apare astăzi că dacă ai păcătuit cumva faţă de societate, nu vei mai avea scăpare: vei fi reţinut rapid la ordinul unui server.
Este numai un exemplu de aplicaţie a tehnologiilor de recunoaştere a feţei, tehnologii care rivalizează ca precizie chiar cu identificarea amprentei digitale. Analiza biometrică a feţei umane nu are doar scopul de identificare, ci şi de analiză a expresiilor şi astfel a emoţiilor unei persoane într-un anumit moment. Acum doi ani, un om de ştiinţă român, Nicu Sebe, a condus o echipă a Universităţii din Amsterdam care a analizat zâmbetul misterios al Monei Lisa cu ajutorul unui soft creat special pentru identificarea emoţiilor. Rezultatul a fost că Gioconda e 83% fericită, 9% dezgustată, 6% temătoare, 2% supărată şi absolut deloc surprinsă.
Oamenii de stiinţă declarau pe atunci experimentul ca fiind deosebit de interesant, deşi mai degrabă amuzant decât academic. Dr. Nicu Sebe, actualmente profesor al departamentului Computer Science al Universităţii din Amsterdam, a acceptat să dea un interviu în exclusivitate pentru go4it!, revista de lifestyle digital editată de Ziarul Financiar. „Citirea” electronică a chipurilor noastre va revoluţiona comportamentul echipamentelor electronice, spune specialistul român. „Aplicaţia cea mai importantă pentru noi este human-computer interaction (interacţiunea utilizatorului cu computerul - n.r.).
Ideea este de a monitoriza continuu o persoană aflată în faţa unui computer şi de