Viata profesionala a mii de romani a suferit schimbari majore in ultimii ani in urma fuziunilor si achizitiilor care au avut loc pe piata. Orice schimbare de management - si mai ales preluarea unei firme locale de catre una internationala - implica o reinventare a structurii organizationale existente si o alta viata profesionala pentru angajati. Specialistii din companiile care au trecut prin astfel de experiente spun ca, pe langa implementarea unor procese noi, cea mai dificila latura a integrarii este cea a oamenilor.
Una dintre cele mai recente tranzactii este preluarea de catre Adobe Systems a companiei Interakt Online, firma fondata de doi tineri, Alexandru Costin si Bogdan Ripa, achizitie estimata la aproximativ 20 de milioane de euro.
Un alt caz este cel al grupului norvegian Orkla Foods, care in mai putin de trei ani a realizat trei achizitii importante printre care Topway Craiova, Ardealul Covasna si Royal Brinkers Romania, ajungand la 5 platforme de productie si la peste 750 de angajati, fata de 250 in urma cu trei ani.
Si in domeniul farmaceutic achizitiile companiilor romanesti reprezinta o metoda prin care multinationalele intra mai usor pe piata locala. Spre exemplu, compania farmaceutica islandeza Actavis a achizitionat anul trecut producatorul de medicamente oncologice autohton Sindan in cadrul unei tranzactii de aproximativ 150 de milioane de euro.
Astfel, din ce in ce mai multi angajati se trezesc peste noapte intr-o multinationala, iar schimbarile incep de la colegi sau sefi noi pana la schimbarea intregii politici organizationale. Desi unii nu reusesc sa se adapteze la aceste schimbari, cel mai important este ca noul management al companiei sa comunice cat mai bine noile transformari.
"Majoritatea fricilor tin de securitatea jobului si de stabilitate. Cei care se ocupa de managementul schimbarii trebuie sa e