După mai bine de trei ani de rezistenţă, Consiliul Judeţean Tulcea a acceptat ca 70.000 ha să fie renaturate Este vorba de amenajările piscicole de la Ceamurlia, Chilia Veche, Murighiol,
După mai bine de trei ani de rezistenţă, Consiliul Judeţean Tulcea a acceptat ca 70.000 ha să fie renaturate
Este vorba de amenajările piscicole de la Ceamurlia, Chilia Veche, Murighiol, Dunăvăţ şi amenajările agricole Pardina, Sireasa, Carasuhat şi incinta Murighiol-Dunăvăţ. Până acum, Consiliul Judeţean Tulcea s-a opus ecologizării acestei suprafeţe din motive financiare.
Terenul era concesionat, primindu-se în urma folosirii lui redevenţe de 1,5 milioane de euro pe an din partea concesionarilor. O sursă importantă de venit, pe care CJT nu accepta să o piardă. În termenii noului acord, această suprafaţă rămâne în proprietatea CJT, iar pe durata renaturării intră în administrarea ARBDD, urmând ca atât CJT, cât şi concesionarii să fie despăgubiţi de stat.
"Consiliul Judeţean a înţeles, în sfârşit, că nu va pierde acest teren şi astfel poate fi începută ecologizarea acestor zone, pe care în prezent sunt amenajări agricole, piscicole sau suprafeţe sterpe, puternic deteriorate din punct de vedere ecologic.
Renaturarea va presupune, după finalizarea ei, promovarea atentă a anumitor activităţi în zonele respective, pentru a proteja măsurile luate", a declarat Paul Cononov, guvernatorul Deltei Dunării. "Presupun că vom primi despăgubiri echivalente cu venitul care ne revenea de pe aceste terenuri. Va fi probabil o ordonanţă de guvern care va reglementa asta.
E important să se facă ecologizarea, sunt unele zone care au mare nevoie de asta, cum ar fi zona Murghiol. Sper ca, după acest proces, lucrurile să se mai echilibreze în ceea ce priveşte braconajul, care se petrece sălbatic la momentul actual în Deltă.
Oficial, Tulcea dă 2% din necesarul