» Datorii pe care CE Turceni si CE Rovinari le au catre o societate falimentara, ICM SA, ar putea fi convertite in actiuni ce vor fi scoase la vanzare.
» Statul, care poate pierde controlul la Turceni si Rovinari, a fost notificat de lichidatorii societatii falimentare sa decida ce va face in continuare.
» Directia Finantelor Publice Gorj spune insa ca ANAF este principalul creditor al ICM SA, avand de incasat 1,9 miliarde de lei.
statul roman este pe cale sa converteasca in actiuni creante de peste 2.000 de miliarde de lei vechi, in contul datoriilor pe care complexurile energetice din Oltenia le au catre Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor (ICM) SA, firma aflata in faliment. Operatiunea ar echivala cu vanzarea a circa 30% din capitalul social al acestor unitati practic fara ca viitorii cumparatori sa-si asume obligatiile prevazute intr-un contract de privatizare. In timpul guvernarii PSD, Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) a fost practic desfiintata. Prin HG 103/2004, toate datoriile catre stat ale societatii, in valoare de peste 20.000 de miliarde de lei vechi, au fost transferate catre o noua entitate, Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor (ICM) SA. Activele au fost si ele transferate catre o noua entitate, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), curata, fara datorii. Dar ICM SA nu a preluat numai datorii, ci si creantele pe care CNLO le avea de recuperat de la complexurile energetice, in contul carbunelui livrat. Astfel, Complexul Energetic (CE) Turceni, CE Rovinari, CE Craiova, CET Govora (Valcea) si CET Halanga (Brasov) au de platit catre ICM circa 3.000 de miliarde de lei vechi. Cele mai mari creante, in valoare de circa 1.200 de miliarde, le inregistreaza CE Turceni, urmata de CET Govora - cu 1.000 de miliarde de lei vechi, si CE Rovinari - 820 de miliarde. S