Festivalul anual, care a ajuns la cea de-a 174-a editie, asteapta anul acesta in jur de sase milioane de oaspeti, care vor invada capitala Bavariei, cu o populatie de numai 1,2 milioane, scrie AFP. In jur de 70% dintre acestia sunt germani, in vreme ce restul sosesc din statele europene invecinate sau din SUA, Japonia si Australia.
Petrecerea a fost deschisa de primarul orasului M?nchen, Christian Ude, care i-a inmanat prima halba de bere, conform traditiei, premierului landului Bavaria, Edmund Stoiber. Acesta a deschis pentru ultima oara un Oktoberfest, intrucat la sfarsitul lunii septembrie isi va parasi postul, dupa 14 ani in fruntea Bavariei.
Timp de 16 zile, milioanele de vizitatori din toata lumea sunt asteptati sa ia loc la mesele lungi din lemn asezate in interiorul unor corturi imense, amenajate intr-un parc de 31 de hectare. Aici se poate bea bere in halbe speciale de un litru, la care se adauga mancare bavareza: carnati albi, salata de varza murata, branza.
Berea e mai scumpa
Vizitatorii prezenti anul trecut la Oktoberfest au consumat, potrivit organizatorilor, 6,9 milioane de litri de bere. Festivalul a durat insa cu doua zile mai mult.
Tot atunci, mentioneaza AFP, statisticile au aratat ca petrecerea a adus capitalei bavareze aproape un miliard de euro, 450 de milioane chiar din incasarile de la locul petrecerii, in timp ce 300 de milioane au provenit de la hotelurile care s-au umplut de turisti cu aceasta ocazie.
Anul acesta, preturile berii au crescut usurel. Daca, in 2005, pretul unei halbe de un litru era intre 6,65 si 7,10 euro, in 2006 a urcat la 6,95-7,50 euro, pentru a ajunge, anul acesta, la 7,30-7,90 euro.
Integral in Evz
Festivalul anual, care a ajuns la cea de-a 174-a editie, asteapta anul acesta in jur de sase milioane de oaspeti, care vor invada capitala Bavari