Companiile producatoare nipone sunt incurajate sa investeasca in unitatile de productie din Romania, in urma unei cooperari intre Organizatia pentru Promovarea Comertului Exterior al Japoniei (Japan External Trade Organization - JETRO) si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, potrivit unui comunicat al CCIB. Japonezii intentioneaza ca printrele afacerile din Romania sa creeze si infrastructura care sa duca la finalizarea canalului Bucuresti-Dunare.
Canalul era unul dintre proiectele megalomane ale lui Ceausescu, si a fost inceput in urma cu peste doua decenii. Canalul a fost proiectat sa aiba o lungime de 73 km si o latime de 80 m. Planul includea patru ecluze si doua porturi, unul la Bucuresti si altul la Oltenita.
In urma acestei cooperari se va organiza, in data de 5 noiembrie, la Bucuresti, o conferinta pentru firmele nipone interesate sa investeasca in Romania.
Pe langa finalizarea canalului Bucuresti-Dunare, la licitatie va fi scos si proiectul pentru construirea unui complex hidrotehnic la Turnu-Magurele - Nicopole, proiect incurajat si de premierii Romaniei si Bulgariei, ce ar costa 12 miliarde euro si ar cuprinde un pod de trecere peste Dunare, un baraj cu doua ecluze si doua hidrocentrale, una pe malul bulgaresc si una pe malul romanesc.
In Romania erau inregistrate, la finalul anului trecut, 202 societati cu participare japoneza, valoarea capitalului investit in economia romaneasca apropiindu-se de 90 de milioane euro, ceea ce plaseaza Japonia pe locul 22 in topul investitiilor straine din tara noastra.
Lucrarile la canal erau aproape de finalizare in 1990
In anul 1990, cand au fost oprite lucrarile, erau finalizate in proportie de 90 la suta infrastructura platformelor porturilor Oltenita si Bucuresti, podurile de sosea peste rau, traversarile liniilor electrice si c