Fondul Proprietatea urmeaza a fi listat
la bursa in luna iunie 2008, prin intermediul unei oferte publice secundare efectuate de Ministerul Economiei si Finantelor.
Astfel, participatia statului ar putea scadea cu 10-20%.
Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, a anuntat ieri ca, in urma unui raport facut de un intermediar, oferta publica secundara ar putea deveni posibila in luna iunie a anului viitor, cand Ministerul Finantelor va face o oferta de pret pentru vanzarea unei participatii situate intre 10 si 20% din capitalul social al Fondului. "Acest lucru va duce la diminuarea cotei detinute de stat pana la 80%, dar oricum nu este posibil ca participatia statului sa fie mai mica de 50%", a completat Alexandru Paunescu. In momentul de fata, statul are aproximativ 96,5% din actionariat. Presedintele institutiei spune ca acest procent va creste, cu siguranta, pana la sfarsitul anului, dar o estimare exacta inca nu se poate face. Acesta nu exclude posibilitatea de a se dubla numarul actionarilor.
Legislatia privind Fondul Proprietatea a fost modificata, la sfarsitul lunii iunie, prin ordonanta, eliminandu-se din portofoliul fondului pachetele de actiuni la 50 de firme si majorandu-se semnificativ participatiile la societati mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom sau companiile de productie si distributie a electricitatii. Printre participatiile mai importante scoase din portofoliu se numara Loteria Romana si Imprimeria Nationala (cate 20%), CEC (9,9%), precum si Romtelecom (20%).
Capitalul fondului a ajuns la finele anului trecut la 16,41 miliarde de lei, cu circa 15% peste nivelul de la inceputul anului, si este asigurat printr-un portofoliu de participatii la diferite companii de stat sau privatizate, precum si din venituri din privatizari. Fondul Proprietatea urmeaza a fi listat
la bursa in