Reforma pensiilor private presupune că, de acum înainte, nu viitorii muncitori ne vor plăti nouă pensiile, cum se făcea pe pilonul I (pensiile de la stat), ci noi să cotizăm pentru propriile pensii. Pentru a putea cotiza la un fond de pensii private facultative, înscrierile şi contractele se pot face încă din iunie, iar pentru fondurile de pensii obligatorii – din 17 septembrie. Dacă sunteţi angajat, contribuţia se reţine şi se virează de către angajator odată cu contribuţia de asigurări sociale (CAS), în contul fondului de pensii obligatorii specificat în actul individual de aderare.
În cazul în care sunteţi autorizat să întreprindeţi o activitate independentă sau realizaţi venituri din activităţi profesionale sau agricole, plătiţi contribuţia aşa cum este stabilit în prospectul schemei de pensii. Pentru a alege un astfel de fond, aveţi la dispoziţie 4 luni, după această perioadă veţi fi repartizat obligatoriu, în mod aleatoriu, la unul din ele. Contribuţia la fondul de pensii obligatorii administrat privat nu înseamnă că veţi plăti mai multe taxe. Aceasta este parte din contribuţia de asigurări sociale pentru pensia publică. Contribuţia la fondul de pensii administrat privat este parte din contribuţia individuală datorată la sistemul public de pensii. În primul an de funcţionare, cota transferată este de 2% salariul brut.
Cota de contribuţie se majorează la 6%, în termen de 8 ani de la începerea funcţionării, cu o creştere de 0,5 puncte procentuale pe an, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an. Pentru a cotiza la un fond de pensii facultative, povestea stă cu totul altfel. Aici trebuie să cotizaţi din propriul buzunar dacă doriţi să aveţi o pensie cât mai mare, dar contribuţia totală nu trebuie să depăşească mai mult de 15% din salariul brut lunar. În cazul pensiilor private facultative, statul asigură doar deducerea echivalentului a 200 de eur