Locuitorii municipiului Sebeş, din Alba, nu s-au arătat foarte interesaţi de referendumul local privind închiderea noii instalaţii de formaldehidă a fabricii Companiei Kronospan, din oraşul Locuitorii municipiului Sebeş, din Alba, nu s-au arătat foarte interesaţi de referendumul local privind închiderea noii instalaţii de formaldehidă a fabricii Companiei Kronospan, din oraşul lor. Pentru acest scrutin au fost organizate 16 secţii de vot şi s-au cheltuit 500 milioane de lei.
Referendumul de la Sebeş a fost organizat în premieră naţională, potrivit unor oficialităţi, ţinând cont de tema de mediu luată în dezbatere. Duminică, cu două ore înainte de închiderea urnelor, se prezentaseră la vot doar 19% din totalul cetăţenilor cu acest drept, iar în cele două ore rămase până la închiderea urnelor procentul s-a ridicat la 27,37.
Asta înseamnă că referendumul de la Sebeş a fost invalidat din cauza participării reduse la vot. Reglementările în vigoare prevăd ca, din totalul de 25.414 de alegători, să se prezinte la urne jumătate plus unu din cetăţenii cu drept de vot. Nu s-a întâmplat aşa. În plus, 130 de alegători şi-au exprimat acordul pentru producerea de substanţe chimice cancerigene.
Munca în străinătate, principala scuză
36 de buletine de vot au fost declarate nule - semn că unii dintre alegători nu au luat în serios acest referendum local, menit să readucă liniştea, perturbată în ultimul timp din cauza construirii de către Compania Kronospan Sebeş a noii instalaţii de producere a formaldehidei. Trebuie spus că mii de persoane cu drept de vot din Sebeş, dar şi din localităţile care aparţin municipiului - Petreşti, Răhău şi Lancrăm - sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Cu toate că referendumul a fost invalidat, legea prevede ca rezultatul scrutinului să fie comunicat Prefecturii Sebeş care, apoi, îl va comunica guvernului