Specialiştii români sunt de acord atât cu formula comună de calcul al impozitului pentru companiile care desfăşoară operaţiuni în cel puţin două state UE, cât şi cu cota unică de impozitare la nivel european
Specialiştii în impozitare de la cele mai importante companii europene, inclusiv din România, pledează în favoarea unui sistem armonizat, pan-european de impozitare a firmelor, propunere ce aparţine Comisiei Europene (CE), potrivit unui studiu realizat de KPMG Internaţional.
Proiectul european prevede calcularea impozitului pe profit aplicat companiilor care desfăşoară operaţiuni în cel puţin două state UE în baza unei formule unice, valabilă la nivelul întregii comunităţi europene. Formula în cauză ar urma să înlocuiască cele 27 de metode diferite utilizate în prezent. Profiturile sunt astfel distribuite către ţările unde activează aceste companii şi impozitate la rata practicată de statele respective.
Studiul arată că 78% dintre participanţi s-au declarat în favoarea proiectului european. Astfel, specialiştii din Cehia, Danemarca şi Spania susţin în proporţie de 100% planul de înfiinţare a unei baze comune consolidate de impozitare. În cazul Italiei, această pondere se situează la 96%.
Reprezentanţii companiilor din România, Grecia, Luxemburg, Polonia, Slovenia şi Suedia au aprobat propunerile CE în proporţie de 90%, acelaşi răspuns fiind dat şi de 84% dintre participaţii la studiu din Germania şi 80% dintre cei din Austria, Finlanda, Ungaria şi Portugalia. Ceva sceptici s-au arătat britanicii, doar 62% dintre respondenţi optând pentru susţinerea proiectului. Un NU categoric aparţine Irlandei şi Slovaciei, care au respins, într-o proporţie majoritară, propunerile europene.
Deşi reprezentanţii CE au subliniat că nu propun introducerea unei rate unice de impozitare a companiilor la nivelul blocului comunitar, mare parte dintre