Dolarul, slăbit de efectele crizei ipotecare, continuă să scadă în raport cu principalele valute ale lumii. Dolarul american scade la minime istorice pe fondul riscului unei recesiuni a Dolarul, slăbit de efectele crizei ipotecare, continuă să scadă în raport cu principalele valute ale lumii.
Dolarul american scade la minime istorice pe fondul riscului unei recesiuni a economiei Statelor Unite. Însă cât de puternică este moneda americană să reziste în faţa orientării investitorilor spre alte valute? Analiştii spun că, numai în această săptămână, dolarul ar mai putea pierde peste jumătate de punct procentual faţă de euro.
Moneda americană a coborât, ieri, la un nivel-record, nu numai comparativ cu euro, ci şi faţă de aproape toate valutele internaţionale. În primele ore de tranzacţionare din piaţa valutară londoneză, cursul euro-dolar a atins nivelul de 1,4130, după ce la sfârşitul săptămânii trecute rata de schimb, stabilită pe piaţa americană, era de 1,4019. Simultan, cursul dolarului american s-a depreciat şi faţă de lira sterlină până la 2,03, după ce, în urmă cu o săptămână, rata era de aproximativ 2,02 dolari/liră.
În plus, moneda americană a pierdut teren şi în faţa dolarului canadian, rata de schimb coborând de la 0,9992 dolari americani/dolari canadieni, la sfârşitul săptămânii trecute, până la 1,0015 dolari americani/dolari canadieni, nivel înregistrat în şedinţa de ieri. În plus, comparativ cu moneda japoneză, dolarul a pierdut circa 0,5 puncte procentuale - cursul de schimb de la începutul săptămânii era 0,87 dolari/100 yeni japonezi.
Totuşi, tranzacţiile din piaţa asiatică au fost mai reduse (aproape 505 din cele înregistrate într-o zi normală), pe fondul sărbătorilor de toamnă din Japonia.
Rata dolar-euro poate ajunge la 1,42
Motivul deprecierii dolarului american ţine, pe de o parte, de reducerea ratei do