Colegiul CNSAS decide marti, prin vot, daca membrii sai se vor deplasa la Patriarhie pentru a-i audia pe prelatii care au dosare de Securitate, in interiorul institutiei existand curente de opinie contradictorii pe aceasta tema, anunta NewsIn.
Laurentiu Tanase, reprezentantul desemnat de PSD in Colegiul CNSAS si fost secretar de stat pentru Culte in Guvernul Nastase, este cel care le-a transmis membrilor Colegiului un mesaj pe care sustine ca l-ar avea din partea BOR - anume ca exista o serie de ierarhi care ar fi dispusi sa fie audiati in cadrul procedurilor CNSAS, insa sub nicio forma la sediul institutiei.
Bartolomeu Anania, mitropolitul de Cluj, le-a transmis membrilor Colegiului ca, desi a anuntat public ca nu merge la audieri, nu exclude o audiere, conditia fiind ca CNSAS-ul sa se duca la Patriarhie.
Mesajul lui Ananaia a fost preluat in ansamblu de oficiali ai BOR, care, prin intermediul lui Tanase, au spus ca au o problema de imagine in deplasarea la sediul institutiei.
In interiorul CNSAS exista insa un curent de opinie care se opune deplasarii Colegiului la Patriarhie. Adeptii acestui curent, intre care se afla Mircea Dinescu, Claudiu Secasiu si Ladislau Csendes, spun ca este ilegala scoaterea dosarelor de Securitate din arhiva institutiei si ca nu se poate pune problema deplasarii.
De asemenea, membrii Colegiului mai discuta, la sedinta de marti, si daca mai asteapta sau nu ca vreunul dintre cei 10 episcopi si arhiepiscopi care au fost invitati pana acum sa se pronunte asupra datelor care au fost gasite in dosarele de aflate la CNSAS, care indica o colaborare a lor cu Securitatea, insa rostul audierii este sa lamureasca daca este vorba de colaborare ca politie politica sau nu.
In urma cu doua saptamani, CNSAS trimisese a doua serie de invitatii la audieri celor opt episcopi si arhiepisc