Sindicatele din preuniversitar nu sunt de acord cu varianta Ministerului Educaţiei, conform căreia banii ar urma să ajungă la şcoli pe filiera Ministerul Finanţelor – Trezorerie – Consiliul Local. Aceştia consideră că fondurile ar trebui să ajungă la fiecare unitate în parte, venind de la consiliul judeţean, astfel încât să fie eliminată posibilitatea ca primarii să îşi facă campanie electorală, prin împărţirea banilor de la buget. Acesta este unul din punctele asupra cărora sindicaliştii şi reprezentanţii MECT încă nu au ajuns la un consens, în urma întâlnirii ce a avut loc zilele trecute, la Călimăneşti.
Păreri diferite încă există şi în ceea ce priveşte titularizarea. MECT preferă ca profesorul să devină, după concurs, titular al şcolii, în timp ce sindicatele vor ca acesta să fie titular de sistem. O propunere ridicată în cadrul discuţiilor a fost ca directorul să nu fie şi preşedintele consiliului de administraţie, care ar putea fi ales, de acum înainte, prin votul secret al membrilor consiliului profesoral. Sindicaliştii au solicitat în plus o primă de vacanţă, în valoarea unui salariu, tichete de masă şi au cerut ca programul prin care cadrele didactice primesc 100 de euro pentru cărţi să fie continuat.
Dacă proiectul Legii învăţământului preuniversitar a fost finalizat, discuţiile pe Statut vor continua şi săptămâna viitoare când, cel mai probabil, legile vor fi puse în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Proiectele de lege se vor afla în dezbatere publică 30 de zile. Oricine este interesat poate să aducă propuneri. După această perioadă, legile vor ajunge în Parlament. (M.C.)
Sindicatele din preuniversitar nu sunt de acord cu varianta Ministerului Educaţiei, conform căreia banii ar urma să ajungă la şcoli pe filiera Ministerul Finanţelor – Trezorerie – Consiliul Local. Aceştia consideră că fondurile ar trebui să ajungă la fiecare u