Bursa nu îşi atrage clienţiInvestitorii de la Bursa de Valori Bucureşti nu au fost entuziasmaţi de lansarea contractelor la termen pe indicele BET. Astfel, în prima săptămână de la lansarea acestora, s-au încheiat şase contracte în valoare totală de 59.901 lei.
A fost şi timpul scurt, iar investitorii nu sunt încă pregătiţi şi suficient de bine informaţi în legătură cu aceste derivate, cred specialiştii.
"O să mai dureze destul timp până la crearea unei pieţe de futures adevărate la BVB. Mai ales că este un timp destul de scurt de la lansarea oficială a acestui produs şi va mai dura destul de mult până când clienţii vor fi bine informaţi, ca să poată decide dacă sunt interesaţi sau nu de aceste contracte. Acum este şi perioada anului cu o lichiditate foarte mică şi este normal să nu se înghesuie nimeni să intre pe derivate, unde riscul este mult mai mare decât pe acţiuni", ne-a explicat Adrian Simionescu, director la Finans Securities.Chişu: Bursa nu e popularăInvestitorii nu sunt încă foarte instruiţi, mulţi nu au înţeles ce înseamnă aceste derivate. Poate ar fi nevoie de o campanie mai amplă, ca să se lămurească necunoscutele din ecuaţia derivatelor.
"Cred că trebuie urmate nişte strategii pentru implementarea informaţiilor la nivelul brokerilor şi mai multe stimulente date de aceştia, ca să ajute la ridicarea acestor contracte. Urmează să vedem ce se va întâmpla după ce vor fi lansate contractele futures pe BET-FI, pentru că atunci se va putea vorbi de o concurenţă între Bucureşti şi Sibiu", crede Marius Plugaru, SSIF Fortius Finance.
Se pare că problema este mai profundă, în opinia brokerului Mihai Chişu. Acesta crede că este o chestiune de timp ca oamenii să înţeleagă. "BVB duce lipsă de clienţi pentru tranzacţiile pe acţiuni, dar pentru derivate. Cred că cea mai mare problemă este că bursa nu este populară şi au strategii de marketing putern