Deprecierea leului din ultima perioada a ajutat afacerile exportatorilor, dar nu atat de mult cat sa compenseze pierderile acumulate de la inceputul anului. Pentru acest lucru ar fi nevoie, in opinia lor, de un curs de 3,7-3,8 lei pentru un euro.
"Exportatorii zambesc si importatorii plang. Daca acest proces ar fi unul care sa se mentina pe o perioada mai lunga de timp, atunci exportatorii ar mai putea castiga ceva bani", comenteaza aceasta situatie Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Exportatorii au fost puternic loviti de la inceputul anului de aprecierea leului, care a venit pe fondul unor pierderi mostenite de anul trecut la activitatea de export. In acest context, in ultimele doua luni leul s-a depreciat cu peste 10%, joia trecuta atingand cel mai scazut nivel al anului 2007, rupand pragul de 3,4 lei pentru un euro. Vineri, leul a mai recuperat din pierdere, dar cursul oficial a reflectat evolutia zilele precedente si a depasit 3,4 lei pentru un euro. Ieri, moneda nationala a deschis sedinta in usoara apreciere, comparativ cu nivelul de la finele sapatamanii trecute, cursul de schimb coborand in prima parte a zilei sub nivelul de 3,4 lei/euro.
Cu toate acestea, deprecierea din ultima perioada nu a fost nici pe departe suficienta pentru a compensa pierderile din prima jumatate a anului.
"Euro ar trebui sa ajunga la un nivel de 3,7-3,8 lei pentru a putea salta afacerile exportatorilor. Acest nivel este cel care consideram ca arata adevarata putere a leului", a spus reprezentantul ANEIR.
Toate sectoarele cu prezenta solida pe pietele externe au fost afectate de aprecierea de la inceputul anului, accesul la operatiuni de protectie impotriva fluctuatiilor cursului fiind ingreunat de costurile mari implicate si de lipsa experientei in domeniu.
"P