Deputaţii au aprobat ieri din nou Legea pentru majorarea salariilor personalului diplomatic. Legea se referă la creşterea lefurilor pentru angajaţii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti din străinătate. În Camera Deputaţilor, forul decizional în această situaţie, 154 de parlamentari au votat pentru şi 56 împotrivă. Ei au respins astfel solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, care ceruse Parlamentului să reexamineze legea, care ar fi creat, spune şeful statului, drepturi salariale diferite faţă de restul funcţionarilor publici.
Personalul diplomatic românesc este remunerat în prezent după Legea 495 din 2004, salariul fiecărui ambasador, consul ori secretar fiind determinat prin înmulţirea valorii de referinţă (în prezent de aproximativ 300 de RON) cu un anumit „coeficient de multiplicare”. Prin legea votată ieri, este sporit acest coeficient de multiplicare în cazul fiecărui angajat al MAE.
Potrivit noii legi, acest coeficient creşte cu procente de aproape 200% (între 85% şi 186% şi chiar mai mult pentru cei cu funcţii de execuţie). Astfel, dacă un ambasador avea un salariu de bază de aproximativ 2500 de RON înainte de aprobarea legii, acum acesta va fi (fără sporurile salariale şi indemnizaţii) de cel puţin 5000 de lei noi. Potrivit aceluiaşi sistem, dacă un consul general avea un salariu de bază de aproximativ 2000 de RON, acesta va deveni de cel puţin 4000.
Şeful statului a mai arătat, înainte de a trimite legea spre reexaminare Parlamentului, că iniţiatorii ei nu au precizat sursele de finanţare şi că măririle salariale nu sunt acordate în funcţie de performanţe. Potrivit Mediafax, Traian Băsescu a mai evocat şi punctul de vedere negativ al Guvernului asupra acestei legi şi faptul că Executivul a acordat deja în 2007 o majorare salarială pentru personalul MAE, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. În replic