Racheta Stabilo va incerca, marti, sa zboare pana la 16.000 de metri inaltime, urmand ca in maxim doi ani, sa plece in spatiu, in cadrul primei misiuni suborbitale, anunta Antena3. Testul de marti este primul cu racheta gata ansamblata, pana acum inginerii de la ARCA testand componentele separat: motorul, care le-a adus intrarea in elita aeronauticii private, balonul solar si capsula pentru cosmonaut. In urma testelor, unele componente au fost inlocuite, altele imbunatatite.
"Este cel mai dificil zbor automat care s-a executat vreodata in Romania si de reusita sa depinde in mare masura dezvoltarea ulterioara a programului," a declarat coordonatorul misiunii, Dumitru Popescu.
Pentru lansare, Autoritatea Aeronautica Civila a impus ca restristii fara precedent. Pe timpul zborului rachetei Stabilo, nici un avion nu va mai trece prin zona. Nava spatiala este programata sa depaseasca in inaltime culoarele aeriene ale avioanelor supersonice comerciale sau militare.
Testul de acum a fost pregatit aproape un an. La bordul rachetei vor fi amplasate mai multe echipamente video si de transmisie date prin satelit dar si o radiobaliza, care vor transmite date si imagini din stratosfera, in premiera pentru Romania.
Obiectivul final este lansarea rachetei Stabilo, cu om la bord, la o inaltimea de 100 de km, limita de la care, conform standardelor internationale, incepe statiul cosmic.
Daca testul va reusi, inginerii de la Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica fac inca un pas in competitia XPrixe, singura din lume destinata turismului spatial privat.
Competitia in care au ramas doar sase echipe din lume, printre care si echipa ARCA, dezvolta deja zboruri spatiale private. Lider este compania Virgin Galactic, condusa de excentricul britanic Richard Branson.
Racheta Stabilo va incerca, mar