Fenomenul climateric din apele Oceanului Pacific se pregăteşte să strice vremea în America, Africa şi Asia. Experţii spun că urmează câteva luni dramatice pentru cei care locuiesc la malul Fenomenul climateric din apele Oceanului Pacific se pregăteşte să strice vremea în America, Africa şi Asia.
Experţii spun că urmează câteva luni dramatice pentru cei care locuiesc la malul Oceanului Pacific, întrucât, în cele cinci luni de activitate, La Nina va accentua seceta din vestul extrem al Americii şi va aduce ploi diluviene în Mozambic sau nordul Braziliei.
Sudul Californiei va fi lovit de o secetă fără precedent, iar statele mexicane din apropiere vor fi şi ele afectate de vânturile care vor usca totul, estimează specialiştii citaţi de cotidianul britanic "The Times". Oraşul Los Angeles va intra, se pare, în cel mai secetos sezon din întreaga sa istorie. În schimb, vestul Canadei şi chiar nord-vestul Statelor Unite vor "primi cadou" temperaturi scăzute şi zăpezi timpurii.
Secetă până în Argentina
Cele mai mari inundaţii provocate de La Nina vor fi în Mozambic, Senegal, Republica Centrafricană, Uganda şi în nordul Braziliei, în timp ce în Argentina şi în sudul Braziliei va fi o secetă "compensatorie". Experţii spun că La Nina va modifica inclusiv amplasarea calotei arctice, acumulând gheţarii înspre coasta americană a Pacificului din apropierea Cercului Polar de Nord.
Rupa Kumar Kolli, directorul pentru Aplicaţii al Organizaţiei Mondiale de Meteorologie (WMO), din Geneva, spune că La Nina de anul acesta va fi cea mai "rea" dintre toate câte au fost. "Deocamdată, La Nina îşi adună forţele, iar când se va maturiza, adică prin decembrie şi ianuarie, va face prăpăd", spune el.
Experţii încă nu ştiu dacă acest fenomen va afecta şi Europa, întrucât traseul celor doi curenţi de aer provocaţi de La Nina, unul foarte cald şi uscat,