Administratorii viitoarelor fonduri private de pensii se concurează în cadrul celei mai ample campanii de recrutare de până acum. Pe de altă parte, noul sistem forţează angajatorii să se adapteze la noi pretenţii din partea salariaţilor. Aproape jumătate dintre angajaţii care îşi vor încheia o pensie privată ar opta pentru un tip de pensie facultativă. Interesul, relevat de un studiu realizat de compania Synnovate în luna mai, la comanda Omniasig, este încă ignorat de
Administratorii viitoarelor fonduri private de pensii se concurează în cadrul celei mai ample campanii de recrutare de până acum. Pe de altă parte, noul sistem forţează angajatorii să se adapteze la noi pretenţii din partea salariaţilor.
Aproape jumătate dintre angajaţii care îşi vor încheia o pensie privată ar opta pentru un tip de pensie facultativă. Interesul, relevat de un studiu realizat de compania Synnovate în luna mai, la comanda Omniasig, este încă ignorat de companiile româneşti, prinse mai degrabă în febra demarării Pilonului II (al pensiilor private obligatorii). Or, oferirea unor pensii facultative pentru angajaţi poate fi o variantă de stimulare mai avantajoasă din punct de vedere fiscal decât creşterile salariale în cuantum similar. Pentru comparaţie, pachetele de beneficii ale angajaţilor din companiile din Vest includ, aproape fără excepţie, şi o pensie facultativă.
„Încă nu am luat în calcul introducerea în pachetul de beneficii a pensiilor facultative“, spune Monica Bolocan, director de resurse umane Elite România. Indiferent cum a fost formulat, acesta este răspunsul-standard dat de zece companii contactate de Capital.
Mult mai clar stau lucrurile în privinţa Pilonului II, al pensiilor obligatorii. Şi pentru acesta interesul angajaţilor este mare. Se aşteaptă chiar ca noul sistem să cont