In PE, absenteismul se plateste scumpFoto: AP
Absenteismul, fraudarea voturilor, lipsa de loialitate fata de grupul politic din care fac parte sunt metehne de care cei 35 de viitori europarlamentari romani vor fi nevoiti sa se dezbare, odata cu ocuparea fotoliilor din Parlamentul European. Si asta nu pentru ca acolo este o scoala de maici, ci pentru ca disciplina se mentine prin forta.
HotNews.ro va propune o comparatie intre modul in care functioneaza cele doua parlamente.
Parlamentul European - sanctiuni la bani
[c:1:s]• Daca un eurodeputat nu este inregistrat in sistemul electronic de vot ca avand jumatate din voturile din ziua respectiva, adio diurna.
• Si pentru ca veni vorba de diurna, aceasta este de 270 de euro/zi, suma care acopera cheltuielile de cazare si masa. Sporurile de sedinta si alte asemenea avantaje de care beneficiaza un parlamentar roman, la Parlamentul European nu se practica.
• Colegul de grup parlamentar, asistenta sau nepoata nu pot vota in locul eurodeputatului, plecat sa se plimbe sau sa traga sfori la bufetul Parlamentului European. Aici functioneaza un sistem electronic de vot cu cartela nominalizata pe un computer central, imposibil de fraudat. Sistemul de votare este atat de transparent, incat in fiecare moment se stie cine a votat, cand si in ce fel.
Ar fi insa o naivitate din partea cuiva sa creada ca eurodeputatii nu forteaza din cand in cand disciplina votului. Sunt situatii in care unii dintre acestia participa la lucrari pana in momentul in care aduna jumatatea de voturi necesara pentru a evita penalizarea, dupa care se ridica si pleaca.
• Disciplina se regleaza si in cadrul grupurilor politice, unde are loc fixarea voturilor pentru fiecare punct sau amendament de pe ordinea de zi. Un europarlamentar poate avea alt vot decat cel al grupului politic d