Efectele secetei şi ieşirile de capitaluri ameninţă stabilitatea preţurilor. Soluţia este majorarea dobânzilor la lei. Spre sfârşitul anului, băncile vor începe să ofere pentru economii câştiguri mai mari cu 0,5%. Banca centrală ar putea să dea semnalul pentru creşterea dobânzilor la lei după şedinţa din această săptămână. Majorarea dobânzii de politică monetară ar trebui să antreneze măsuri similare şi din partea băncilor comerciale, care să ofere câş
Efectele secetei şi ieşirile de capitaluri ameninţă stabilitatea preţurilor. Soluţia este majorarea dobânzilor la lei. Spre sfârşitul anului, băncile vor începe să ofere pentru economii câştiguri mai mari cu 0,5%.
Banca centrală ar putea să dea semnalul pentru creşterea dobânzilor la lei după şedinţa din această săptămână. Majorarea dobânzii de politică monetară ar trebui să antreneze măsuri similare şi din partea băncilor comerciale, care să ofere câştiguri mai atractive la depozitele în lei.
Că nu vom vedea acum o nouă reducere a dobânzii de referinţă e aproape sigur. Rămâne de văzut însă cât de tare va trage BNR semnalul de alarmă. Dacă va majora dobânda de politică monetară, aflată în prezent la nivelul de 7%, va fi o decizie drastică şi va lua prin surprindere piaţa, obişnuită cu mişcări prudente. Menţinerea nivelului actual al dobânzilor ar constitui şi ea un semnal de strângere a şurubului, însă n-ar fi la fel de puternic.
O problemă nu vine singură
Doi au fost factorii care au dat peste cap, într-o singură lună, calculele BNR privind atingerea ţintei de inflaţie de 4%: creşterea lunară a preţurilor cu 0,86% în august şi deprecierea leului în faţa euro şi a dolarului. Preţurile la legume şi pâine au crescut cu peste 3% luna trecută din cauza anului secetos. Iar jucătorii din industria