Art. 30 din Legea 17/2000 stabileste ca asistenta juridica gratuita se acorda unui batran doar in cazul in care doreste sa-si instraineze bunurile unei alte persoane in schimbul ingrijirii pana la deces. Pentru a afla cum se pot descurca varstnicii in toate celelalte situatii care ii confrunta cu hatisul legislativ, ne-am adresat Autoritatii Tutelare de la Primaria Sectorului 1, Bucuresti.Adela Dumitrescu, Bucuresti
Am 82 de ani, locuiesc in sectorul 1, intr-o casa care a fost retrocedata proprietarului si in curand voi fi evacuata in strada. Sunt o persoana singura si varsta ma impiedica sa-mi caut o locuinta, desi am o suma de bani pentru a cumpara o camera de locuit. Doresc foarte mult sa fiu asistata de un reprezentant de incredere al primariei, pentru a face aceasta tranzactie in conditii de siguranta pentru mine. Cum ma poate ajuta Autoritatea Tutelara, care stiu ca acorda asistenta persoanelor varstnice care nu-si pot "asigura singure ingrijirea si reprezentarea", dupa cum se precizeaza in atributiile acestui serviciu din Departamentul Juridic al primariei de sector ?
» Serviciul Autoritatii Tutelare nu este abilitat sa asiste persoanele varstnice la incheierea unei tranzactii comerciale, cum este cea a achizitionarii unei locuinte. Doamna se poate adresa cu toata increderea unui notar.
Vasilica Pelin, Bucuresti
Am 70 de ani si de trei saptamani sunt evacuata in strada. N-am unde sa ma duc si, in conditiile in care la primarie nu exista un fond locativ disponibil, doresc sa stiu daca exista un serviciu de asistenta juridica pentru varstnici care sa ma ajute sa-mi obtin dreptul la o locuinta, care este un drept al fiecarui cetatean.
» Doamna se poate adresa DGASPDC din primaria de domiciliu pentru a solicita o masura de protectie sociala.
Maria Radulescu, Giurgiu
Am 80 de ani si, in urma decesului fiice