Dacă ritmul de majorare se va menţine, finanţările în monedă străină le vor depăşi pe cele în lei . August 2007 este luna în care împrumuturile acordate populaţiei au înregistrat cel Dacă ritmul de majorare se va menţine, finanţările în monedă străină le vor depăşi pe cele în lei .
August 2007 este luna în care împrumuturile acordate populaţiei au înregistrat cel mai înalt ritm de creştere. Iar recordul este valabil pe segmentul finanţărilor în valută. Evoluţia nu este explicată prin scăderea dobânzilor, ci prin noile condiţii de creditare.
Sfârşitul verii a adus un sold total al creditelor acordate populaţiei de peste 57 miliarde de lei. Ultimele date publicate de Banca Naţională arată faptul că, în august, totalul finanţărilor era cu aproximativ 8,5% mai mare decât cel din luna precedentă şi cu circa 67% peste nivelul din perioada similară a anului trecut. Iar cea mai mare contribuţie la ritmul de creştere al creditelor acordate populaţiei a venit din partea finanţărilor în valută.
Creştere lunară de peste 10% a creditelor în valută
Soldul împrumuturilor în valută a atins, în august, echivalentul a 27 miliarde de lei. Astfel, finanţările în euro, dolari, franci elveţieni sau alte monede au ajuns să reprezinte peste 47% din soldul total. Asta pentru că, în august, ritmul lunar de creştere al creditelor în valută a fost de 14,1% (calculat în euro, majorarea a fost de 10,2%).
Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, explică faptul că evoluţia este determinată de noile condiţii de creditare. Astfel, Banca Naţională a început, din luna mai, să aprobe majorarea gradului de îndatorare în funcţie de venitul solicitanţilor.
Iar după o perioadă în care instituţiile de credit au promovat noile condiţii, efectele aprobării criteriilor de finanţare pentru o parte din bănci au început să se observe.
Mai mult,