Foto: Evz
Atunci cand un magistrat solicita sa fie pensionat, anticipat sau la limita de varsta, decizia de pensionare este comunicata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care emite o adresa catre presedintele Romaniei.
Acesta, la randul lui, emite un decret prin care judecatorii sau procurorii aflati in situatiile respective sunt pensionati. Legea nr.
303/2004, privind statutul magistratilor, le interzice insa magistratilor sa cumuleze pensia cu salariul. Acelasi act normativ mai prevede ca functia de magistrat inceteaza prin pensionare.
In momentul de fata, magistratii se pot pensiona anticipat daca au 25 de ani vechime in profesie. Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratului ii impiedica pe judecatori si procurori sa cumuleze pensiile cu salariul.
Aceeasi lege mai prevede ca se coroboreaza si cu alte dispozitii legale in materie, printre care si Codul Muncii, potrivit caruia se pierde calitatea de angajat in momentul emiterii deciziei de pensionare.
CSM nu stie situatia exacta
La sfasitul lunii iunie 2007, Consiliul Superior al Magistraturii a emis Hotararea nr. 477/2007 care stabileste sa fie eliberati din functie toti magistratii care au obtinut decizii de pensionare, au procedat la punerea in plata a acestora, dar si-au continuat activitatea.
Potrivit unor reprezentanti ai CSM, cele mai multe cazuri de judecatori care incalca legea primind si pensii, si salarii sunt la Inalta Curte de Justitie si Casatie Bucuresti si la instantele din Moldova.
Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al CSM, ne-a declarat ca institutia a cerut tuturor instantelor din tara situatii cu magistratii care primesc si pensie, si salariu pentru a putea fi eliberati din functie. Cecilia Morariu a recunoscut ca, in momentul de fata, nu se stie cati judecatori si procurori sunt in aceas