Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare din Parlamentul European, Pervenche Beres, anticipează că efectele crizei financiare din Statele Unite pot ajunge, cu întârziere, şi în ţara noastră. Pentru a ne feri de consecinţe negative, crede că băncile străine, foarte active în România, trebuie atent supravegheate şi că sistemul bancar autohton are nevoie de mai multă transparenţă. Capital: Zilele trecute, la solicitarea dumneavoastră, Parlamentul Europe
Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare din Parlamentul European, Pervenche Beres, anticipează că efectele crizei financiare din Statele Unite pot ajunge, cu întârziere, şi în ţara noastră. Pentru a ne feri de consecinţe negative, crede că băncile străine, foarte active în România, trebuie atent supravegheate şi că sistemul bancar autohton are nevoie de mai multă transparenţă.
Capital: Zilele trecute, la solicitarea dumneavoastră, Parlamentul European l-a audiat pe şeful Băncii Centrale Europene (BCE) în legătură cu situaţia de criză de pe piaţa financiară americană. Care au fost concluziile audierii?
Pervenche Beres: Domnul Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a fost invitat la Parlament pentru a explica natura intervenţiei băncii pe piaţă, prin injectarea celor peste 200 de miliarde de euro, în urma crizei din Statele Unite. Situaţia a fost provocată de o bancă americană, care a lansat un produs prea complex şi care a subevaluat riscurile. Ne-am interesat cum vor fi afectate pieţele europene de problemele care au apărut în peste Ocean în ceea ce priveşte creditul ipotecar.
Capital: Cât de expuse sunt băncile europene şi cele româneşti la criza din Statele Unite?
Pervenche Beres: Şocul a fost resimţit în Germania, Franţa şi Italia. Deocamdată, ţara dumneavoas