Ministrul de externe Adrian Cioroianu a explicat marti oficialilor americani ca temerile Romaniei legate de Kosovo se refera la un precedent care s-ar crea pentru regiuni precum Transnistria si nu privesc Transilvania.
"Am insistat in mod apasat asupra faptului ca noi, cand vorbim despre necesitatea de a nu transforma Kosovo intr-un precedent, nu ne gandim la Transilvania, nu aceasta e ideea. Principala noastra preocupare o reprezinta felul in care o eventuala declarare unilaterala a independentei in Kosovo este cert ca ar avea-o in alte zone, precum Transnistria, care ne intereseaza direct, sau Bosnia-Hertegovina, unde liderul Republicii Srpska a declarat ca si ei ar putea face acelasi lucru, deci, la asta ne gandim, la conflictele inghetate. Nu Transilvania este preocuparea noastra", a declarat marti seara, pentru NewsIn, ministrul de externe Adrian Cioroianu, aflat in Statele Unite.
Seful diplomatiei romane participa la cea de-a 62-a reuniune a Adunarii Generale a ONU si a avut marti intrevederi cu ambasadorul Frank Wisner, reprezentantul Statelor Unite in troica Grupului de Contact pentru Kosovo, si cu Daniel Fried, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, discutand cu cei doi interlocutori americani cu precadere despre problema Kosovo.
Cotidianul International Herald Tribune a scris luni ca "este de asteptat ca Romania si Slovacia, care se tem ca etnicii maghiari din tarile lor vor dori o autonomie mai mare in cazul unui Kosovo independent, sa fie supuse unor presiuni puternice din partea Washingtonului pentru a accepta pozitia UE", aceea de a recunoaste o independenta a Kosovo eventual unilateral declarata.
"Nu, nu e vorba de presiuni, eu am vazut articolul, pana la urma e vorba de faptul ca, sigur, americanii inteleg ratiunile pozitiei pe care o are Romania", a declarat Adria