Piaţa sistemelor informatice pentru sectorul medical se pregăteşte de creşteri spectaculoase. De la şase milioane de euro, astăzi, ar putea creşte la 20 de milioane de euro peste trei ani. În departamentul IT al spitalului Riks din Oslo lucrează 120 de oameni. Cifra este impresionantă, dar la fel este şi paleta de soluţii IT implementate în unitate şi folosite zilnic de personalul medical. În acelaşi loc, înainte de a hotărî dacă să opereze sau nu un bolnav, me
Piaţa sistemelor informatice pentru sectorul medical se pregăteşte de creşteri spectaculoase. De la şase milioane de euro, astăzi, ar putea creşte la 20 de milioane de euro peste trei ani.
În departamentul IT al spitalului Riks din Oslo lucrează 120 de oameni. Cifra este impresionantă, dar la fel este şi paleta de soluţii IT implementate în unitate şi folosite zilnic de personalul medical.
În acelaşi loc, înainte de a hotărî dacă să opereze sau nu un bolnav, medicii care lucrează în unul din cele mai mari şi mai moderne spitale din Norvegia (unde toate spitalele sunt de stat) se strâng într-o sală de şedinţă. Au la dispoziţie un proiector şi un calculator pentru a accesa toate informaţiile pe care le au despre pacient. Folosesc o singură interfaţă, pentru a vedea evoluţia indicatorilor principali în funcţie de diagnosticul dat, au acces la radiografii şi la rezultatele analizelor de sânge. Şi, pentru că toţi doctorii din spital au acces la acest sistem, timpii în care medicul primeşte informaţiile solicitate despre pacient se scurtează simţitor faţă de zilele în care o asistentă alerga pe coridoare pentru a duce o hârtie de la un specialist la altul. În plus, pentru că informaţiile medicale nu aparţin spitalului, ci pacientului, fişa acestuia poate fi accesată din orice spital unde acesta merge.
În condiţii