CALIFORNIA. Cei mai bătrâni copaci din lume supravieţuiesc pe pantele muntoase din Sierra Nevada de peste 4.500 de ani
Nu au nici aerul maiestuos,nici faima arborilor desequoia, însă pinii Bristleconespecifici Californieiimpun respect prin longevitatearecord,cele mai bătrâne exemplareavând în jur de 4.700 de ani.
Dacăvederea unui arbore ce exista deja pevremea când piramidele nu fuseserăconstruite nu este suficient pentru a-ţităia răsuflarea, drumul până la pădureafără de moarte cu siguranţă o va face.
Pinii Bristlecone cresc în SierraNevada, la circa 400 km de LosAngeles, la o înălţime de 3.300 demetri, iar pentru a ajunge acolo trebuiesă urci o cărare abruptă.
Căliţi în lupta cu natura
În mod paradoxal, rezistenţa acestorarbori (Pinus longaeva) se datoreazătocmai mediului ostil în care trăiesc.
Pinii cresc pe pante înclinate la 45 °C,într-o zonă montană unde vara temperaturaurcă la 25 °C, însă iarna coboarăpână la -30 °C. În toiul iernii, versanţiisunt măturaţi de vântul care suflă înrafale de până la 320 km/h, iar stratul dezăpadă ajunge şi la trei metri.
În afarapinilor Bristlecone, niciun alt copac nurezistă la asemenea condiţii, astfel căarborii milenari nu au nicio concurenţăîn ceea ce priveşte resursele nutritive.De asemenea, altitudinea şi atmosferararefiată au ferit această pădure unică înlume de incendiile de vară, care aurăvăşit frecvent California.
Spre deosebire de arborii desequoia, care ating înălţimi de până la110 m, coniferele din Sierra Nevada auo înălţime medie de abia 15 metri.
Aceşti pini au o caracteristică unică -îşi pot concentra resursele pentru ahrăni doar o parte a trunchiului,abandonând restul. La o priviresuperficială, unii dintre ei par morţi,însă un observator atent va descopericrengi pline de ace şi conuri.