Cu ocazia primei Zile Mondiale a Contraceptiei, care se marcheaza pe 26 septembrie, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) trage un semnal de alarma asupra faptului ca foarte multe femei din Romania folosesc inca metode contraceptive traditionale pentru a se proteja de o sarcina nedorita.
Potrivit unui recent studiu privind sanatatea reproducerii, o treime dintre femeile din tara noastra folosesc astfel de metode, procentul fiind foarte mare in comparatie cu rata de utilizare regulata a contraceptiei moderne de 34%, a declarat dr. Borbala Koo, director executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS).
Motivele pentru care romancele prefera inca metodele traditionale in defavoarea celor moderne sunt variate: de pilda, 52% invoca preferinta partenerului.
Alte motive sunt lipsa de cunostinte legate de celelalte metode - 39%, costul celor moderne - 38%, metodele moderne sunt greu de obtinut - 35%, dar si recomandarea altei persoane - 13,9% sau convingerile religioase - 13,7%.
Toate studiile specialitate arata ca eficienta metodelor traditionale este semnificativ redusa comparativ cu cele moderne. De pilda, intr-un an de zile, una din zece femei care folosesc coitul intrerupt ramane insarcinata. La fel, in cazul calendarului si altor metode naturale, din 1.000 de femei care le folosesc intr-un an, intre 30 si 60 raman insarcinate in functie de metoda aleasa.
In cazul utilizarii pilulei contraceptive, doar trei din 1.000 de femei care le folosesc raman insarcinate, in timp ce la prezervativ, din 100 de cupluri, doua pot avea o sarcina.
In Romania s-au facut trei studii privind contraceptia, care au evidentiat cresterea utilizarii acestor metode, a spus dr. Horga. Astfel, daca, in 1993, utilizau aceste metode doar 10% dintre femei, in 1999 procentul a ajuns la 23,3%, ia