Potrivit concluziilor raportului subcomisiei de anchetă parlamentară, castelul Bran nu a fost cedat moştenitorilor legal. Retrocedarea unuia dintre cele mai valoroase obiective turistice Potrivit concluziilor raportului subcomisiei de anchetă parlamentară, castelul Bran nu a fost cedat moştenitorilor legal.
Retrocedarea unuia dintre cele mai valoroase obiective turistice autohtone, Castelul Bran, este ilegală au decis, ieri, deputaţii prin adoptarea raportului subcomisiei de anchetă. Potrivit documentului, actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt lovite de nulitate absolută. Proprietarii ameninţă statul cu procese la Washington pentru daune de 150 milioane de euro.
Deputaţii au adoptat, ieri, raportul subcomisiei de anchetă privind legalitatea retrocedării Castelului Bran. Prin acest vot, parlamentul îşi asumă afirmaţiile din raport, potrivit căruia retrocedarea castelului este ilegală şi nu a fost făcută către proprietarii de drept.
Desfăşurate de-a lungul a două ore, discuţiile nu a fost lipsite de jigniri. Deputaţii PNL şi UDMR au insistat pe procedură, susţinând că un raport nu se votează, ci doar se dezbate. Parlamentarii au trecut rapid din zona argumentelor în cea a insultelor, deputata PRM Olguţa Vasilescu punând la un moment dat sub semnul întrebării IQ-ul liberalului Mihăiţă Calimente.
Raportul şi proiectul de hotărâre a fost adoptat în final cu 159 de voturi pentru şi patru abţineri, parlamentarii PNL şi UDMR pronunţându-se împotrivă. "Au fost comise mai multe ilegalităţi, au fost ignorate dispoziţii legale şi constituţionale în materia proprietăţii şi încălcate reguli procedurale în materia succesiunilor", se menţionează în document.
"PSD a votat pentru adoptarea raportului. Este prima comisie care a finalizat o anchetă. Retrocedarea în natură, mai ales în ceea ce priveşte clădirile de patrimoniu naţional, nu o pute