Autoritate investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională, CSAT are in componenţa sa miniştri care se calcă pe picioare la uşa DNA.
Potrivit Legii 415/2002, privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), preşedintele acestui organism este şeful statului, vicepreşedinte - premierul, iar membri - ministrul Apă-rării, ministrul Internelor şi Refor-mei Administrative, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Economiei şi Finanţelor, directorul SRI, directorul SIE, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională. Lor li se adaugă secretarul CSAT.
O trecere in revistă a deţinăto-rilor acestor funcţii arată că CSAT are o gravă problemă nu numai de imagine, ci mai ales de credibilitate. Deşi există prezumţia de nevinovăţie şi nu există sentinţe definitive, ma-joritatea membrilor CSAT au probleme cu justiţia, doar patru dintre ei fiind in prezent in afara oricăror suspiciuni. Este vorba despre minis-trul Internelor, Cristian David, mi-nistrul Apărării, Teodor Meleşcanu, şeful SMG, Gheorghe Marin, şi consilierul prezidenţial pe securitate naţională, Mihai Stănişoară.
OILE NEGRE. Lista celor cu probleme este deschisă de insuşi şeful CSAT, preşedintele Traian Băsescu, inculpat in dosarul Flota. Acest dosar a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romănească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni comise de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in pe-rioada aprilie 1991-august 2000. Cei 80 de inculpaţi din dosar ar fi păgubit statul romăn cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de mi