Ministerul Educatiei a hotarit ca institutiile de invatamint superior nu vor mai elibera duplicate dupa diplomele de absolvire decit o singura data. Cei care isi pierd si duplicatul vor fi nevoiti sa-si repete studiile. Eliberarea documentelor de studii se va face contra unei taxe, stabilite de unitatea de invatamint respectiva, indiferent daca doreste eliberarea actului de studii in regim normal sau in regim de urgenta. Aceste taxe vor avea cuantumuri diferite in functie de categoria diplomei. Cea mai ieftina va fi cea pentru licenta, si cea mai scumpa, pentru doctorat.
Perioada in care se vor elibera diplomele a fost prelungita la 12 luni, de la sase luni. Dupa finalizarea studiilor, la cerere, absolventilor li se va elibera o Adeverinta de absolvire a studiilor al carei termen de valabilitate este de maxim 12 luni. Eliberarea unui alt duplicat la duplicat se va putea face doar in situatii foarte speciale: daca duplicatul a fost pierdut sau distrus complet in conditii de forta majora - calamitati naturale, incendii, titularului i se poate elibera un alt duplicat, la cerere si pe baza aprobarii acesteia, cu mentiunea ca pe acesta se inscriu, suplimentar, seria si numarul duplicatului anterior, precum si data la care acesta a fost eliberat", se precizeaza la articolul 29 din noul regulament privind eliberarea actelor de studii. In aceste conditii, titularul duplicatului unui act de studii isi poate ridica documentul respectiv in termen de o luna de la aprobarea cererii. De asemenea, toate aprobarile date pentru eliberarea de duplicate se pastreaza in arhiva institutiei, cu termen permanent.
Ministerul Educatiei a hotarit ca institutiile de invatamint superior nu vor mai elibera duplicate dupa diplomele de absolvire decit o singura data. Cei care isi pierd si duplicatul vor fi nevoiti sa-si repete studiile. Eliberarea documentelor de studii se va face