Companiile autorizate pe pilonul II vor face plăţile la vârsta pensionării, dar este posibil să fie certificate şi alte societăţi în acest sens. Anul viitor va fi elaborată o lege prin Companiile autorizate pe pilonul II vor face plăţile la vârsta pensionării, dar este posibil să fie certificate şi alte societăţi în acest sens.
Anul viitor va fi elaborată o lege prin care se va schimba modul de organizare, de calcul şi de plată a contribuţiilor şi vor fi autorizate firmele ce urmează să facă plăţile pensiilor către contribuabilii care ajung la vârsta pensionării.
Aderarea participanţilor la un fond de pensii pe pilonul II a început luni, 17 septembrie, şi va dura patru luni. În acest context, al unui start în forţă, companiile, dar şi statul încearcă să remedieze din mers unele lucruri care nu au fost încă puse la punct.
"Vor fi autorizate aceleaşi companii care administrează pensii private obligatorii sau alte companii pentru a plăti pensiile obligatorii celor care ajung deja la vârsta pensionării", a precizat Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP).
El a menţionat că în cele patru luni în care românii îşi pot alege un fond de pensii obligatorii se va constitui un comitet de monitorizare prin care urmează să se verifice raportările către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) şi, totodată, să se verifice actele de aderare. "Verificările vor fi făcute prin sondaj sau în urma unor sesizări, pentru a evita eventualele fraude în sistem", a mai spus Oancea.
Pliantele informative ajung joi la cotizanţi
Referitor la noul mod de calcul, Oancea nu a făcut precizări, dar a explicat că se va face în interesul participanţilor. După această perioadă, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiţi în mod aleatoriu către fondurile a