Criza de croitori, constructori, dar chiar şi de specialişti IT s-a accentuat după ce romănii au căpătat drept de lucru in UE. In ciuda creşterii economice, patronii din Romănia nu au forţa financiară să ofere salarii europene. Â
Concurenţă- După aderare, migraţia tinde să devină definitivă
Criza de croitori, constructori, dar chiar şi de specialişti IT s-a accentuat după ce romănii au căpătat drept de lucru in UE. In ciuda creşterii economice, patronii din Romănia nu au incă forţa financiară să ofere salarii europene.
Cererea de forţă de muncă din Romănia are aceleaşi sectoare deficitare ca şi cea din celelalte state din Uniunea Europeană. Şi, pentru că acolo sunt mai bine plătiţi, romănii continuă să emigreze in masă. Grav pentru noi este că, după 1 ianuarie 2007, această tendinţă s-a accentuat şi tinde să devină definitivă. Mulţi dintre romănii care lucrau la negru in ţările Uniunii au căpătat drept de muncă. Motiv pentru care au inceput să-şi reintregească familiile acolo.
TRANSFORMARE. Piaţa muncii din Romănia a suferit transformări fundamentale in ultimii ani, apărănd deficite in oferta de muncă in unele sectoare de activitate şi excedente in altele, potrivit Raportului Naţional al Dezvoltării Umane - Romănia 2007. Cu alte cuvinte, in unele domenii sunt multe locuri de muncă, dar nimeni nu se inghesuie să se angajeze, in timp ce in alte domenii nu există atătea posturi căţi doritori sunt.
La apariţia acestei schimbări şi-au adus "aportul" imbătrănirea demografică şi emigraţia accentuată a forţei de muncă, tendinţe care se vor accentua in următorii ani dacă nu vom avea politici coerente, a declarat Vasilica Ciucă, directorul Institutului Naţional de Cercetare Ştiinţifică in Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, realizatorul studiului. Ea a precizat că cel mai afectat sector din punct de