În 1862, guvernul spaniol a organizat o expediţie maritimă în republicile americane din Pacific. Chiar dacă era făcută „din raţiuni de stat”, expediţia cuprindea şi o comisie ştiinţifică a cărei misiune era aceea de a realiza cercetări care să conducă la noi descoperiri în diversele ramuri ale ştiinţelor naturale şi care să culeagă exemplare pentru noi colecţii în vederea expunerii lor în Cabinetele şi Muzeele Naţionale.
S-au strâns atunci 80.000 de mostre de specii noi, iar rezultatele acelei expediţii constituie material de cercetare şi în ziua de azi. Aceasta a fost şi prima expediţie ştiinţifică din lume care a beneficiat de prezenţa unui fotograf.
Rafael Castro Ordoñez a fotografiat ambarcaţiunile expediţiei, echipajul, ţările străbătute (Brazilia, Chile, Peru, Panama), precum şi mii de specii de animale şi plante. Ordoñez, care era în acelaşi timp şi pictor şi desenator, s-a sinucis în 1865.
Redescoperite în 1984 în fondurile Muzeului Naţional de Ştiinţe Naturale de la Madrid şi restaurate, fotografiile sale constituie acum materiale de studiu. Ele au devenit, şi obiectul unei expoziţii care prezintă imagini de acum un secol despre locuitorii, oraşele şi flora şi fauna continentului american.
De ieri, aceste fotografii pot fi văzute şi la Bucureşti la Muzeul Antipa. Expoziţia Pacificul Inedit conţine reproduceri digitale ale celor peste 300 de negative pe colodium umed şi copii cu albumină făcute de Rafael Castro Ordoñez în timpul expediţiei.
Muzeul Naţional de Ştiinţe Naturale din Madrid a adus la Antipa şi obiecte specifice cercetării de teren de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi cataloage ale miilor de specii de plante şi insecte descoperite. La Bucureşti expoziţia poate fi vizitată până la 31 octombrie. (R.B.)
În 1862, guvernul spaniol a organizat o expediţie maritimă în republicile americane din Pacific. Chiar dacă era