Vizele pentru SUA reprezinta, din punct de vedere bilateral, singura asa-zisa problema in relatia cu Statele Unite, iar Romania vrea sa-i convinga pe congresmeni sa ia in considerare si alte criterii pentru includerea in programul Visa Waiver, a declarat marti ministrul de externe, Adrian Cioroianu, aflat la New York.
"Vizele pentru SUA reprezinta, intr-un fel, din punct de vedere bilateral, singura problema pe care realmente cu o avem in relatia noastra cu Statele Unite. Daca o putem numi problema. Cert e ca este un detaliu de natura sa ne invite la o consecventa mai mare in a le aduce aminte partenerilor americani de dorinta noastra de a vedea situatia Romaniei, din mai multe puncte de vedere, similara cu cea a altor tari din Uniunea Europeana", a declarat marti seara, pentru NewsIn, seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu.
Ministrul de externe, aflat la New York pentru a participa la a 62-a reuniune a Adunarii Generale a ONU, a avut marti o intrevedere cu Daniel Fried, asistent al secretarului american de stat pentru afaceri europene si eurasiatice.
Cioroianu a spus ca Bucurestiul incearca sa sugereze Washingtonului sa ia in considerare si un alt criteriu de includere in programul Visa Waiver, in conditiile in care in prezent singurul criteriu de care se tine seama este rata de refuz a solicitantilor de vize.
Potrivit cifrelor Departamentului de Stat, Romania are in aceasta privinta o rata mare de refuz, de 34%, iar legislatia americana - recent modificata - prevede un prag de refuz de 10% pentru includerea unei tari in programul ce permite libera circulatie a cetatenilor sai in Statele Unite.
"Noi dorim sa le sugeram si un alt posibil criteriu si anume sa verifice si felul in care cei care obtin viza depasesc sau nu termenul legal, adica daca raman in Statele Unite in momentul in care viza expira, pen