Aproape 1 la sută din populaţia generală a României a donat sânge în 2006, adică 15 donări la o mie de locuitori, acestea acoperind mai puţin de jumătate din cantitatea solicitată de unităţile sanitare pe parcursul a 12 luni. Potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii Publice, în 2006 au fost recoltate 326.153 unităţi de sânge total şi 2.322 de afereze. Raportat la 2005, anul trecut s-a înregistrat o scădere cu 7,5 la sută pentru donarea de sânge total şi o creştere cu 43,5 la sută pentru donarea prin procedura de afereză. Solicitările spitalelor sunt onorate diferit de la o zonă la alta, în 2006, 43.802 unităţi de sânge total fiind transferate între centrele de transfuzie sanguină. Solicitatrea cea mai mare de sânge şi componente sanguine este înregistrată în Capitală.
Pentru acoperirea necesarului de sânge, autorităţile recurg frecvent la campanii naţionale care promovează donarea voluntară şi neremunerată. Prin campania „Dăruieşte viaţă. Donează sânge” au fost colectate, în 2006, peste 60.000 de unităţi de sânge donate voluntar şi neremunerat, iar din 2004, 110.000 unităţi. Mesajul pe care campania a dorit să-l transmită a fost acela că sângele nu poate fi fabricat, el poate fi doar donat de la o persoana la alta.
Senatorul independent Marius Marinescu a spus că, împreună cu Sorin Oprescu, a iniţiat un proiect de lege privind organizarea unor ambulanţe mobile care să se deplaseze la instituţii pentru colectarea de sânge. „Avem deja zece ambulanţe printr-un program Phare şi ar mai fi nevoie de încă 37 pentru fiecare judeţ. În acest fel, oamenii vor dona mai uşor întrucât este mult mai greu să meargă la un centru decât la locul de muncă”, a adăugat senatorul. El a precizat că prin sângele recolatat în această campanie au fost salvate cinci mii de vieţi.
Potrivit unui studiu realizat de organizatorii campaniei, cei mai mulţi donatori au